Adhering to the listed legislations on the existing house and streetscape, ‘the leaf house’ is a residential extension featuring an angled glass scheme that blurs the lines between the roof and walls. Serving as a new living, dining and kitchen area linking to the existing heritage house already on site, the extension continually enhances the visual connection with the garden at both levels. 

From the streetscape, only glimpses of the angular roof top of the extension can be seen. The project by Damien Rogers resulted in a bold volume that is abstracted from existing roof forms to link the two buildings. The architects were sympathetic to the heritage dwelling and the surrounding streetscape by establishing the low-rise corten roof made of triangles, the angled scheme seemingly folds down over a glass volume that in turn, houses the new communal areas. The play of sunlight filtered by the trees embraces the building as part of the landscape.