View Info(×) Close Info

Fitzroy

1/

This project was an extensive renovation of, and addition to, an existing two-storey 1860s building that had become dilapidated. It was converted into two apartments, with each enjoying additional floor space granted by the extension. The old and new, which is clad in Spanish trencadis mosaic tiling, are joined only by a steel-framed walkway with clear and reeded glazing and separated by crazy paved internal courtyards. The ground floor apartment flooring is a polished exposed concrete slab; upstairs is engineered pale oak wide boards. Steel also features as balustrading on the rooftop garden, window and door frames, and a custom spiral staircase to the roof. Heritage details required careful attention throughout the build.

Architect

Pandolfini Architects

Built Status

Completed

Client

Private

Photographer

Rory Gardiner

View Info(×) Close Info

Port Melbourne

1/

This renovation of a single-fronted workers cottage included a two-storey extension at the rear. The build was on a long-narrow site and was subject to strict heritage and planning controls. A central courtyard, full-height glazing and full-width skylight combine with a change in ceiling height and a gabled roof to amplify spatial volume and natural light. Steel windows and doors compliment the black zinc cladding, which runs inside over the timber veneer kitchen and custom battened island. Woodcut timber entry flooring continues up the staircase that has a custom steel plate balustrade. The extension has polished concrete floors downstairs and bathrooms, also with skylights, are lined in terrazzo.

Architect

Pandolfini Architects

Built Status

Completed

Client

Private

Photographer

Rory Gardiner

View Info(×) Close Info

Williamstown

1/

‘The Leaf House’ is a widely published build regarded for its bold volume and distinctive design. The residential extension links an existing Victorian house to a separate studio, creating a new kitchen, living and dining space on a very tight site. The heritage streetscape and close property lines also presented key challenges to the unique project, which blurs the line between roof and walls with its low-rise, angular glass and Corten steel construction. A suspended slab ceiling provides for a rooftop garden and the ground floor slab remains exposed and polished.

Architect

Damien Rogers

Built Status

Completed

Client

Private

Photographer

Alessandro Cerutti

View Info(×) Close Info

Malvern

1/

The Washington Avenue Townhouse incorporates two residences for family to live close by, but not together. Inside, each home carries its own individual character and private gardens. The dwellings were constructed one behind the other, not in the traditional side-by-side townhouse arrangement, and as such appears as one house. Black zinc cladding and stained black timber battens create a striking contrast to the streetscape. A simple but robust material palette reinforce the building’s sculptural form. Skylights were custom made, and steel windows and doors sit against the polished concrete slab and warm timber custom joinery. Walls are treated with a sand and cement render, and the battening continues inside as volume dividers and joinery. A custom steel plate balustrade lines one of the internal staircases.

Architect

Pandolfini Architects

Built Status

Completed

Client

Private

Photographer

Derek Swalwell and Rory Gardiner

Archived Projects

Collingwood

2017

View Info(×) Close Info

Collingwood

1/8

This warehouse renovation follows the tradition of converting historical buildings. The Oxford Street project was first renovated in the 1990s but more recently, the owners sought to create a contemporary home that amplified the building’s industrial features and incorporated a third bedroom. The architect designed an internal extension that required a floating staircase and mesh balustrades. The mezzanine level is supported by steel beams and is partly clad in steel. The remainder of the construction is timber, with custom cladding and remaining exposed beneath. Concrete benchtops were poured in situ and detailing throughout the build accentuates the linearity of the design.

Architect

Breathe Architecture

Built Status

Completed

Client

Private

Photographer

Andrew Wuttke

DUOBUILT

ON TIME

04.05.25PM